9 Σεπ 2011

Εἶναι ἰκανοί οἱ τούρκοι νά πραγματοποιήσουν τίς ἀπειλές τους;


Ὅλα δείχνουν ὅτι οἱ προγραμματισμένες ἐνέργειες τῆς Κύπρου στήν Μεσόγειο στό οἰκόπεδο 12, γιά τήν ἔρευνα φυσικοῦ ἀερίου καί πετρελαίου  θά ἐκτελεσθοῦν (ἴσως νά ὑπάρξῃ μιά μικρή ἀναβολή). Τό ζητούμενο γιά τούς Ἕλληνες, τῆς Ἑλλάδος καί τῆς Κύπρου εἶναι ἄν θά πραγματοποιήσῃ ἡ γείτων τίς ἀπειλές πού ὑπαινίσσεται. Εἶναι ἰκανή νά συνεχίσῃ, ἐφαρμόζοντας τίς ἀπειλές της; Ἡ συνήθης τακτική τῆς τουρκίας εἶναι οἱ ἀπειλές καί ἡ τῆς Ἑλλάδος καί Κύπρου ἡ ὑποχωρητικότης. Ἀκόμη καί στήν περίπτωσιν τῶν Ἰμίων θά εἴχαμε κερδίσει ἄν δέν ὑποχωροῦσε τό δίδυμο Σημίτη – Παγκάλου τήν ἐποχή ἐκείνη. Ὅλοι ἐνθυμούμεθα “ τίς εὐχαριστίες” τοῦ πρωθυπουργοῦ πρός τούς Ἀμερικανούς.
Αὐτή τήν περίοδο τά πράγματα δέν εἶναι τόσο εὔκολα γιά τούς γείτονες. Θά ἀνοίξουν ἄλλο ἕνα μέτωπο στό Αἰγαῖο ἤ στήν Κύπρο;
 
Μαῦρα σύννεφα στήν Ἀν. Μεσόγειο, “ καταιγίδα” στό Αἰγαῖο;
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κλίμα εντονότατης ανησυχίας για “ραγδαία επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”,μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη σε επαφές τους με δημοσιογράφους.Ασφαλώς η κατάσταση στην περιοχή μας είναι έκρυθμη. Η Τουρκία είναι -και το δείχνει- εξαιρετικά εκνευρισμένη. Και αυτό δεν είναι καλό,αλλά κυρίως για την ίδια.
Οι μεγαλοϊδεατισμοί του “Τούρκου Κίσσινγκερ” ,όπως αποκαλούσαν οι αμερικανοί στις καλές εποχές,τον Αχμέτ Νταβούτογλου,δεν βγάζουν πουθενά.
Το δόγμα των “μηδενικών προβλημάτων” με τους γείτονές της δεν “έπιασε” ,γιατί αυτό που εννοούσε ήταν να πάψουν οι γείτονες να διαφωνούν με τις αξιώσεις της Άγκυρας. Κι όπως όλα δείχνουν η επιλογή να στραφεί η Τουρκία προς “ανατολάς” και να αναλάβει το ρόλο “προστάτιδας” δύναμης του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου,μόνο προβλήματα δημιουργεί και ίσως θανάσιμους κινδύνους.
Η οικονομία της Τουρκίας ,που παρουσιάζεται μονότονα και κουραστικά ως ένα ακόμη …οικονομικό θαύμα, έχει αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια κάμψης.
Κανείς πραγματικά δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως θα αντιδράσει η Τουρκία. Οι “γνωστοί” μας Κεμαλιστές στρατιωτικοί είναι είτε στη φυλακή,είτε απόστρατοι. Είναι η πρώτη κρίση που το τιμόνι της χώρας που δημιούργησε ο Κεμάλ,βρίσκεται στα χέρια άλλων. Θα τραβήξουν το σχοινί μέχρι να σπάσει ή θα αναζητήσουν τους ελιγμούς που θα τους επιτρέψουν μία “αξιοπρεπή οπισθοχώρηση”.
Η αβεβαιότητα οδηγεί μάλλον σε κρίσεις πανικού τα κυβερνητικά στελέχη που μεταδίδουν το κλίμα”ραγδαίας επιδείνωσης στα ελληνοτουρκικά”. Όχι ότι αποκλείεται ,αλλά από τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Καμία κίνηση σε στρατιωτικό επίπεδο δεν δείχνει ότι η Άγκυρα ετοιμάζει κάτι. Μόλις χθες μετά από αρκετές ημέρες απουσίας η ΠΑ των Τούρκων έκανε την εμφάνισή της στο Αιγαίο. Ο στρατός της έχει να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό εφιάλτη απέναντι στους μαχητές Κούρδους. 172 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του χρόνου. Και σε επίπεδο ηγεσίας ψάχνουν να βρουν ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς να διοικήσουν. 
Συνεπώς είναι επιβεβλημένη η ανησυχία, η διαρκής ετοιμότητα, η επιφυλακή, ο σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα. Σε καμία όμως περίπτωση ο πανικός και η φοβία! Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι θετικά για την Ελλάδα αν αυτοί που θα διαχειριστούν την όποια κρίση είναι σοβαροί,προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι. 
Είναι γεγονός ότι τα μαύρα σύννεφα στην Ν.Α Μεσόγειο, πυκώνουν επικίνδυνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η καταιγίδα που πιθανόν θα προκύψει θα είναι καταστροφική για εμάς,αν είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε.(onalert)  
Κάποια στιγμή, πρέπει νά ἀρχίσουμε νά λέμε ΟΧΙ. Κάποια στιγμή πρέπει νά μάθουμε νά χαράσσουμε ἐξωτερική πολιτική καί νά ἐφαρμόζουμε πολιτικές πρός ὄφελος τῆς πατρίδος καί τοῦ ἔθνους, χωρίς νά ἐπηρεαζόμεθα ἀπό τίς “ ἰδιοτροπίες” τῆς τουρκίας. Χωρίς νά ἐπηρεαζόμεθα ἀπό τίς ἀνυπόστατες ἀπειλές τῆς γείτονος. Τόν ἄλλο μήνα θά ἔχουμε τήν καλλιτέρα εὐκαιρία νά τό πράξουμε. Ἑλλαδίτες καί Κύπριοι.
Μινώταυρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...