14 Απρ 2011

Έτοιμο το πιο σκληρό πακέτο λιτότητας

Το πιο σκληρό πακέτο μέτρων της μεταπολίτευσης εξαγγέλλει αύριο ο πρωθυπουργός, υπό την πίεση των σεναρίων για αναδιάρθρωση του χρέους και υπό τον φόβο επέκτασης των κοινωνικών και εσωκομματικών αντιδράσεων.

Η κυβέρνηση μοιάζει αυτή τη στιγμή με τον τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι, καθώς βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση της τρόικας και των αγορών για τολμηρές αποφάσεις και σαρωτικές περικοπές και κάτω από την πίεση των πολιτών που «δεν αντέχουν άλλο», ενώ η σημερινή μέρα μοιάζει με την γαλήνη πριν την τρικυμία.

Η άρνηση υπουργών να δεχθούν αγόγγυστα τις νέες περικοπές που τους ζητούνται, η νέα παρέμβαση της Βάσως Παπανδρέου, το γεγονός ότι δίπλα στην πρώην υπουργό και τον Παντελή Οικονόμου που ζητούν αναδιάρθρωση του χρέους, τώρα προστέθηκε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, δημιουργούν νευρική κρίση στο Μαξίμου. Μπροστά στον φόβο οι αντιδράσεις να επεκταθούν και προκειμένου να προλάβει νέες αναταράξεις, ο πρωθυπουργός συγκαλεί αύριο αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την κοινοβουλευτική Ομάδα και αμέσως μετά το Πολιτικό Συμβούλιο.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδριάσει όχι σε αίθουσα της Βουλής, αλλά στα γραφεία του κόμματος, στην οδό Ιπποκράτους.

Το μεσημέρι σήμερα, επίσης, συνέρχεται το Πολιτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη και με την παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη και του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη.

Το τελικό σχέδιο των μέτρων βρίσκεται από χτες το βράδυ στα χέρια συνεργατών του πρωθυπουργού, που με επικεφαλής τον υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασμού Κώστα Θέο, βάζουν τις τελευταίες πινελιές, με το Μέγαρο Μαξίμου να εμφανίζεται αισιόδοξο ότι τελικά βουλευτές και κόμμα θα πειστούν για την αναγκαιότητα των μέτρων. Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με τους υπουργούς, είχαν το βράδυ χτες μακρά συνάντηση, προκειμένου να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να χαρακτηρίσει στις ομιλίες του στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κ.Ο, τα νέα μέτρα ως «μέτρα ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, που εξασφαλίζουν την σταθερότητα και την εγγύηση» ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν θα κρύψει από τους βουλευτές τις δυσκολίες που θα υπάρξουν.
Τυχόν καταψήφιση των μέτρων πάντως θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε πρόωρες κάλπες, ενώ η υπερψήφισή τους σε μεγάλο ανασχηματισμό στα τέλη Μαΐου.
real.gr
Ὄχι στήν κάρτα τοῦ πολίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...