7 Μαρ 2011

Η Κύπρος «πύλη» για αέριο από το Ισραήλ προς την ΕΕ Ο Αν. ΥΠΕΞ του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν αποκαλύπτει τις σκέψεις του Τελ Αβίβ

ΤΟΥΠΑΥΛΟΥΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 
Φωτογραφία
Πύλη» διαμετακόμισης φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη προσανατολίζεται να εγκαταστήσει το Ισραήλ, αξιοποιώντας την Κύπρο και την Ελλάδα. Αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του Ισραήλ αναφορικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της χώρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν (DannyΑyalon) ανέφερε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να καταστούν ένα κομβικό σημείο ή μια πύλη για τη διαμετακόμιση αυτού του φυσικού αερίου, μέσω αγωγών, προς την Ευρώπη». 
Μιλώντας σε εκδήλωση του Εuropean ΡolicyCenter, την οποία παρακολούθησε ο «Φ», ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η διαμετακόμιση του φυσικού αερίου «δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και προς το συμφέρον της Ευρώπης, προκειμένου να έχει στη διάθεσή της εναλλακτικές πηγές ενέργειας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ του Ισραήλ υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα αποκτήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας «μέσω αγωγών που θα έρχονται υπεράκτια, από το Ισραήλ, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας και θα καταλήγουν στην Ευρώπη». Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ο Ισραηλινός επίσημος ανέφερε ότι «είναι επίσης πολύ οικονομική η εγκατάσταση μιας πύλης μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας προς την Ευρώπη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Τελ Αβίβ έχει κάνει κάποιους υπολογισμούς αναφορικά με το οικονομικό κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ο κ. Αγιαλόν κλήθηκε να σχολιάσει και τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, οι οποίες ως γνωστό διέρχονται περίοδο ψυχρότητας μετά την προσπάθεια Τούρκων ακτιβιστών να διασπάσουν τον κλοιό αποκλεισμού της Γάζας, την αιματηρή κατάληξη του εγχειρήματος αλλά κυρίως τη διεθνή εκστρατεία της Άγκυρας για απόδοση ευθυνών κατά του Τελ Αβίβ. 
 
Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ του Ισραήλ ανέφερε ότι «οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές», πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «είναι πολύ σημαντικοί παίκτες στην περιοχή», αλλά την ίδια ώρα υποστήριξε ότι η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν είχε αφετηρία το Τελ Αβίβ. «Το ακριβώς αντίθετο» συνέβηκε, είπε ο κ. Αγιαλόν, επισημαίνοντας με εύσχημο τρόπο ότι «θα θέλαμε να δούμε πιο δίκαιη και ισορροπημένη» προσέγγιση από πλευράς της Άγκυρας.
 
Ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλω να ξεκινήσω εδώ μια φιλονικία ή μια αντιπαράθεση» και σημείωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, καταλήγοντας με τη διαβεβαίωση ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία και θα καλωσορίζαμε τη συνέχιση των καλών αυτών σχέσεων με την Τουρκία». Αναφορικά με το μπλοκάρισμα της Γάζας, ο κ. Αγιαλόν είπε ότι αυτό ήταν «αποτέλεσμα των 12 χιλιάδων ρουκετών που εισπράξαμε σε κήπους και νηπιαγωγεία» στο Τελ Αβίβ. Υπέδειξε δε ότι «η Τουρκία έχει υποφέρει εξαιτίας της τρομοκρατίας, εξακολουθεί να υποφέρει από την τρομοκρατία, είτε πρόκειται για το ΡΚΚή για άλλους και πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να είναι η πρώτη που θα αντιληφθεί γιατί πρέπει να αμυνθούμε εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς».

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΛΛΑ…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του Αν. ΥΠΕΞ του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν αναφορικά με τις καταιγιστικές εξελίξεις που σημειώνονται σε μουσουλμανικές χώρες. «Επί της αρχής καλωσορίζουμε τις αλλαγές» είπε ο Ντάνι Αγιαλόν, εκφράζοντας την ελπίδα οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε δημοκρατία, πλουραλισμό, πρόοδο και εκμοντερνισμό. Επεσήμανε πάντως ότι η μεταβατική περίοδος είναι «εύθραυστη», ενώ συνέστησε και προσοχή, παραπέμποντας στονκίνδυνο ανάληψης της εξουσίας από «εξτρεμιστικά καθεστώτα». Ο Ντάνι Αγιαλόν επέκρινε το Ιράν για υπόθαλψη τρομοκρατίας, καλώντας τη Βαγδάτη να αντιληφθεί ότι οι πράξεις της συνεπάγονται «κόστος». Αναφορικά με το Παλαιστινιακό, ο Αν. ΥΠΕΞ του Ισραήλ εξέφρασε ετοιμότητα για συνομιλίες. 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 06/03/2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...