7 Μαρ 2011

Το Ισραήλ φοβάταιΟι κοσμοϊστορικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν αναστατώσει το Ισραήλ, που επί χρόνια είχε βολευτεί με το ισχύον καθεστώς πραγμάτων. Μπορούσε
να βασιστεί σε Άραβες ηγέτες τύπου Μουμπάρακ, προκειμένου να περιοριστούν οι τζιχαντιστές, να απορριφθεί η επιρροή του Ιράν, και να κρατηθούν οι σχέσεις με τους Παλαιστίνιους σε μια «μόνιμη προσωρινότητα», που βόλευε ιδιαίτερα το Ισραήλ.
Τώρα οι Ισραηλινοί ανησυχούν διπλά, και τριπλά. Στην αρχή απέτυχε η χρόνια προσέγγιση τους με τη Τουρκία, στη συνέχεια ήρθαν οι εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου. Τώρα αναρωτιούνται  γιατί τους σνομπάρει ο Ομπάμα. Παράλληλα, φοβούνται τις εκλογές στα αραβικά κράτη. Δείτε, λένε, τι έγινε στη Γάζα. Φοβούνται επίσης τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και τέλος φοβούνται μη τυχόν πέσει και η Ιορδανία.
Όπως είπε πρόσφατα το μέλος της ισραηλινής Knesset, Daniel Ben-Simon, «Η Αμερική είναι η ασφαλιστική εταιρία μας, και χρειαζόμαστε τον διευθυντή της να μας διαβεβαιώσει ότι δεν είμαστε μόνοι… η σημερινή πολιτική της χώρας δεν είναι απλά τραγική, αλλά και εγκληματική».
Όμως αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη. Αν οι Άραβες μπορούν επιτέλους να συνέρχονται και σε άλλα μέρη και φόρα, εκτός των τζαμιών, τότε θα πληγεί ο ριζοσπαστικός φονταμενταλισμός των ισλαμιστών.
Δεύτερον, η υποστήριξη του Μουμπάρακ (και άλλων παρόμοιων) από τις ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια, απλά ενίσχυε τη δημαγωγία των εχθρών του Ισραήλ, όπως είναι το Ιράν.
Τρίτον, οι υπόδουλοι λαοί, που είναι οργισμένοι λαοί, χειραγωγούνται εύκολα. Οι ελεύθεροι όμως λαοί, εστιάζουν στη βελτίωση της δικής τους ζωής, χωρίς να επιδιώκουν συγκρούσεις στο εξωτερικό.
Προς το παρόν, οι αραβικές εξεγέρσεις δεν ασχολήθηκαν με το Ισραήλ. Αυτό όμως μπορεί και να αλλάξει. Τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και των ΗΠΑ, και των Αράβων, απαιτούν την  επίλυση του παλαιστινιακού αδιεξόδου. Πως θα γίνει αυτό; Θα πρέπει ο Ομπάμα να πάει στην Ιερουσαλήμ και να μιλήσει στη Knesset. Θα πρέπει να διαβεβαιώσει τους Ισραηλινούς, πως η Αμερική συνεχίζει να εγγυάται την ασφάλειά τους. Θα πρέπει να βοηθήσει το Ισραήλ να ξεφύγει από τη «ψυχολογία πολιορκίας» που έχει, και να δει τις ευκαιρίες που ανοίγονται γύρω του.

Του Roger Cohen, NY Times
Απόδοση:S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...