3 Μαρ 2011

Προτάσεις διεξόδου για τα γκέτο της Αθήνας


Στο έλεος των συμμοριών, των παράνομων μεταναστών που συνωστίζονται κατά χιλιάδες, του παρα-εμπορίου και της κρατικής αδιαφορίας, βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας. Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα του κέντρου και εκπέμπει SOS για την ευρύτερη περιοχή. Η μελέτη του ΙΤΕΠ, με τίτλο: «Γκετοποίηση τμήματος του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και οι οικονομικές συνέπειες του φαινομένου στην οικονομική ζωή της πόλης», αποδεικνύει επίσης ότι η πορεία απαξίωσης του κέντρου βλάπτει συνολικά την κοινωνική υπόσταση και την λειτουργία της πόλης, την απασχόληση και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ετήσιες απώλειες του ελληνικού δημοσίου από παράνομες ή έκνομες  δραστηριότητες στο ιστορικό κέντρο, αγγίζουν το ποσό των 450 εκατ. ευρώ. Σωρευτικά τα δυο τελευταία χρόνια τα καταστήματα του κέντρου απώλεσαν περίπου το 25% της πελατείας τους και ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 31% την ίδια περίοδο που σημαντικός αριθμός μονίμων κατοίκων αναγκάστηκαν να μετοικήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές, επιδεινώνοντας με αυτό τον τρόπο την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.
Ο τζίρος στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 25%. Στα ομοειδή καταστήματα του υπόλοιπου λεκανοπεδίου η μείωση περιορίζεται στο 11,1% και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις στο 7,5%. Με βάση έρευνα πεδίου που πραγματοποίησε η ΚΙ.ΠΟ.ΚΑ. διαπιστώνεται ότι τα φαινόμενα γκετοποίησης του ιστορικού κέντρου προξενούν εκτροπή εμπορίου, δηλαδή το καταναλωτικό κοινό μετατοπίζεται προς τις περιφερειακές αγορές, αλλά είναι βέβαιο ότι οι θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν  από τις επιχειρήσεις του κέντρου, δεν μεταφέρθηκαν αλλού. Επομένως, η πορεία απαξίωσης του κέντρου βλάπτει συνολικά την απασχόληση και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.
Αναφορικά με τον τουρισμό και την ξενοδοχεία το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται  στα ξενοδοχεία των υψηλών κατηγοριών. Οι μεγάλες και πολυτελείς μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή της Ομόνοιας, αναγκάζονται να διαθέτουν το προϊόν τους από 52% έως 62% χαμηλότερα από τα ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας που λειτουργούν στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.
Συγχρόνως τονίζεται στην έρευνα, ότι καθίσταται πλέον προφανές πως διαχρονικά επιδεινώνεται το πρόβλημα ασφάλειας στο κέντρο της πόλης, υποβαθμίζεται η τουριστική εικόνα της περιοχής και τα ξενοδοχεία που λειτουργούν εντός της επίμαχης ζώνης, ουσιαστικά υπολειτουργούν και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της ευνομίας και της ευταξίας στο κέντρο της πόλης σύντομα θα συζητάμε για το κλείσιμο δεκάδων ξενοδοχείων.
Το έχει κάνει το κράτος για να αλλάξει αυτή την εικόνα; Απολύτως τίποτε. Η παρανομία ζει και βασιλεύει, ούτε αστυνομικοί δεν μπορούν να πλησιάσουν στα γκέτο της Αθήνας, οι συμμορίες κάνουν κουμάντο. Το ΙΤΕΠ προτείνει σειρά μέτρων που έχουν ξαναπροταθεί σε ώτα μη ακουόντων. Ωστόσο, η εμπειρία από το εξωτερικό μπορεί να βοηθήσει, αν η κυβέρνηση αφήσει τα ευχολόγια και προχωρήσει σε έργα. Προτείνονται λοιπόν:
1. Προστασία και ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του κέντρου της Αθήνας.
2. Την ισόρροπη κατανομή των κεντρικών λειτουργιών με έλεγχο στις χρήσεις γης.
3. Τον περιορισμό των οχλουσών δραστηριοτήτων με απομάκρυνση των βιοτεχνιών του χονδρικού εμπορίου και κινητροδότηση για την επαναφορά της κατοικίας.
4. Συστηματική και αδιάλειπτη αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας. Δημιουργία ειδικού  τμήματος της ΕΛ.ΑΣ για το κέντρο της Αθήνας.
5. Δημιουργία ξενώνων μακριά από το κέντρο στους οποίους θα φιλοξενούνται ευάλωτες ομάδες μεταναστών.
6. Ίδρυση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στην Αττική, έξω από το Δήμο της Αθήνας.
7. Μεταφορά όλων των υπηρεσιών αρωγής των μεταναστών εκτός της επίμαχης ζώνης, ώστε να περιοριστούν οι αφορμές για συγκέντρωση αλλοδαπών στο κέντρο.
8. Κινητροδότηση για την παραμονή των παιδιών των οικονομικών μεταναστών στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.
9. Πάταξη του παρεμπορίου.
10. Διπλασιασμός της συχνότητας αποκομιδής των απορριμμάτων στα επίμαχα σημεία της Αθήνας.
11. Εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου που να προβλέπει ότι σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από τα αρμόδια όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης ως επικίνδυνα γκέτο, να αναλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ το σύνολο των ελέγχων  , διότι αλλιώς δεν πραγματοποιούνται..
12. Προγραμματισμός σε τακτική βάση ποικίλων εκδηλώσεων στους κοινόχρηστους χώρους από τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...