17 Μαρ 2011

Απεγνωσμένες προσπάθειες στη Φουκουσίμα

 

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Ιάπωνες εφαρμόζοντας ένα σχέδιο τριών σημείων για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων: με ελικόπτερα και πυροσβεστικές αντλίες, καθώς και την αποκατάσταση της παροχής ρεύματος.


Έξι ημέρες μετά τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι οι εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Ι συνεχίζουν τις προσπάθειες για να αποτρέψουν έναν πυρηνικό όλεθρο. Άγνωστο παραμένει πόσο δραματική είναι η κατάσταση. Η ροή πληροφοριών από την κυβέρνηση και την εταιρία Tepco, που εκμεταλλεύεται το πυρηνικό εργοστάσιο έρχεται με το σταγονόμετρο.

Προτεραιότητα η αποκατάσταση του ρεύματος

Mε το σταγονόμετρο οι πληροφορίες από τους υπεύθυνους της TepcoMε το σταγονόμετρο οι πληροφορίες από τους υπεύθυνους της TepcoΟι προσπάθειες της Tepco (Tokyo Electric Power Company) επικεντρώνονται στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναλειτουργία του συστήματος ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται πρώτα η αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που καταστράφηκε από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Το απόγευμα –τοπική ώρα- οι αρχές θα ξεκινήσουν και πάλι τις ρήψεις νερού με τη βοήθεια ελικοπτέρων και πυροσβεστικών αντλιών σε μια προσπάθεια να μειώσουν την θερμοκρασία των ράβδων πυρηνικού καυσίμου.

Χθες οι ρήψεις θαλασσινού νερού με ελικόπτερου διακόπηκαν λόγω της υψηλής ακτινοβολίας, στην οποία ήταν εκτεθειμένοι οι πιλότοι του ελικοπτέρου. Σήμερα τα ελικόπτερα που θα χρησιμοποιηθούν είναι εξοπλισμένα με ειδικές πλάκες μολύβδου, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς προστατεύουν τα μέλη του πληρώματος.

Καθοριστικές οι επόμενες 48 ώρες

Δορυφορική λήψη του αντιδραστήρα Φουκουσίμα ΙΔορυφορική λήψη του αντιδραστήρα Φουκουσίμα ΙΚρίσιμη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Ι ειδικοί από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την αμερικανική ατομική υπηρεσία NRC οι ράβδοι του πυρηνικού αντιδραστήρα 4 δεν διαθέτουν πια κανένα προστατευτικό κάλυμμα. Σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ραδιενεργή μόλυνση ευρείας κλίμακας, προειδοποιεί το γαλλικό πυρηνικό ινστιτούτο IRSN. Ο επικεφαλής του γαλλικού ινστιτούτου Τιερί Σαρλ δήλωσε μάλιστα ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι καθοριστικές.
 Ὄχι στήν κάρτα τοῦ πολίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...