16 Μαρ 2011

Συνεχίζουν τις... θριαμβολογίες


Με θριαμβολογίες για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου της ευρωζώνης, στην οποία η Ελλάδα πήρε «μικρές ανάσες» για την αποπληρωμή του δανείου με την τρόικα και παρά την καχυποψία που εκφράζεται από πολλές πλευρές για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση να αλλάξει το σε βάρος της κλίμα και παράλληλα να προλάβει το ξέσπασμα νέων κοινωνικών αντιδράσεων.
Συντονισμένα, κυβέρνηση και κόμμα, έδειξαν χθες ότι στόχος τους είναι να πείσουν την κοινωνία πως η λύση που προτείνεται από πλευράς Ε.Ε. είναι σωτήρια για τη χώρα, αλλά και να συγκρατήσουν τις διαλυτικές τάσεις που εμφανίζονται στο εσωτερικό τους.
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα χθες, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου της Παρασκευής.
Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να στείλει μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον και ικανοποίησης για τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες υποστηρίζοντας πως ήταν δύσκολη η διαπραγμάτευση, αλλά και ότι «αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, ότι ο ελληνικός λαός πράγματι έχει κάνει θυσίες και ότι αυτό έπρεπε να επιβραβευθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελείωσε ο αγώνας τον οποίο έχουμε να κάνουμε». «Νομίζω ότι τώρα αρχίζει ο αγώνας», ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης ο πρωθυπουργός είπε προς τους δημοσιογράφους πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής "ήταν η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί όταν θέλει" και έκανε λόγο για επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού. Την ίδια ώρα, «πλάτη» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναστρέψει το σε βάρος της κλίμα έβαλε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες έστειλε σε όλες τις κομματικές οργανώσεις ενημερωτικά σημειώματα με εγκωμιαστικά λόγια για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργός και υπογραμμισμένες τις αναφορές που εμπεριέχονται στο κείμενο της συνόδου σε σχέση με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Μάλιστα, στον απόηχο της συνόδου η Ιπποκράτους δίνοντας «γραμμή» στα κομματικά στελέχη με τον καθιερωμένο «σχολιασμό της επικαιρότητας», υποστήριξε πως «διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε, τα καταφέραμε». Την ίδια ώρα, στη «γραμμή» της θριαμβολογίας κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γ. Πεταλωτής, λέγοντας πως "όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν είναι η ανυπόληπτη χώρα που παρέδωσε η ΝΔ 16 μήνες πριν» και ότι "στις σκληρές διαπραγματεύσεις δεν μας χαρίστηκε κανείς και τίποτα", ότι "δεν τίποτα δεν ήταν αυτονόητο και εύκολο", αλλά ότι αντίθετα "διεκδικήσαμε, πείσαμε και καταφέραμε γιατί είμαστε ήδη αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί έχουμε λάβει τις αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις". Παράλληλα, επιχείρησε εκ νέου να διαψεύσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών, που πάντως «οργιάζουν» στο παρασκήνιο, παραπέμποντας στη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Έσπευσε, ακόμη, να διαψεύσει το ενδεχόμενο «νέου Μνημονίου» και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση. Όσο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, υποστήριξε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ότι "σαφέστατα και δεν μιλάμε για πώληση δημόσιας γης".
ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ἀδέσμευτος τύπος


Ὄχι στήν κάρτα τοῦ πολίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...