9 Μαρ 2011

Κυρώσεις για τη µαύρη εργασία αλλά και νομιμοποίηση μεταναστών!


illegalimmigrantsΝέο µέτρο εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο υιοθέτησης Κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά εργοδοτών οι οποίοι δεν δηλώνουν έλληνες και αλλοδαπούς εργαζοµένους και το οποίο
συζητήθηκε κατά τη σηµερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουµάνη και της υφυπουργού Εργασίας Άννας Νταλάραµε τη ΓΣΕΕ.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα κατατεθεί πρόταση ακόµη και για δήµευση περιουσίας από πλευράς Συνοµοσπονδίας, ενώ και το κυβερνητικό επιτελείο εµφανίζεται θετικό σε όποιο µέτρο θα µπορούσε να δώσει τέλος στο πρόβληµα της αδήλωτηςεργασίας, η οποία φτάνει στο 20% του ΑΕΠ και στερεί από τα Ταµεία έσοδα 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Προκειµένου να διασφαλιστεί η πάταξη της µαύρης εργασίας, εκτός από την πρόβλεψη αυστηρότατων κυρώσεων, υπάρχουν σκέψεις για αναβάθµιση και εντονότερη ενεργοποίηση του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο θα αναλάβει εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις.

Τα πάντα για να μη μας φύγουν οι αλλοδαποί εργάτες ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει ταβάνι
Στο επίκεντρο ωστόσο της συνάντησης θα βρεθούν και τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγούνται οι άδειες παραµονής σε µετανάστες που διαµένουν νόµιµα στη χώρα. Σύµφωνα µε την επεξεργασία που έχει γίνει από το υπουργείο Εργασίας, υπάρχει "ορατός κίνδυνος", όπως μας πληροφορεί δημοσίευμα της εφημερίδας 'Τα Νέα', αρκετοί αλλοδαποί να εκπέσουν της νοµιµότητας, καθώς αντιµετωπίζουν δυσχέρεια στην εξεύρεση των απαιτούµενων ενσήµων για τη χορήγηση άδειας.
Για τον λόγο αυτόν προωθούνται ευνοϊκότερες διαδικασίες για την έκδοση ή ανανέωση των αδειών. Οπως πρόσφατα είχε αναφέρει η κ. Νταλάρα εξετάζεται κατά κύριο λόγο να µειωθεί ο απαιτούµενος αριθµός ενσήµων, ενώ µελετάται και το ενδεχόµενο να υπάρξουν ειδικές ρυθµίσεις και για µετανάστες που έχασαν στο πρόσφατο παρελθόν τη δυνατότητα ανανέωσης της άδειας παραµονής τους εξαιτίας έλλειψης ενσήµων!
Με όλα αυτά τα απαράδεκτα που ανακοινώνονται, προκύπτει - εκτός από την ανακολουθία των προεκλογικών δεσμεύσεων και της κυβερνητικής πολιτικής (δηλαδή ο απόλυτος εμπαιγμός των Ελλήνων πολιτών),- το εξής ερώτημα: Με ποιόν τρόπο θα καλύπτονται τα έξοδα περίθαλψης των δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών, εφόσον θα μπορούν να ασφαλίζονται με κατά πολύ λιγότερα ένσημα από τους Έλληνες ασφαλιζόμενους; Υποθέτουμε πως θα τα πληρώσουν όσοι από τους κυβερνώντες πήραν μέρος στην «παράνομη» εκ νέου νομιμοποίηση. Ωστόσο αν δεν είναι έτσι, και τελικά μετακυλήσουν το όποιο οικονομικό κόστος στους δεινοπαθούντες Έλληνες, να είναι βέβαιοι οι της κυβέρνησης πως θα γίνει απαιτητή η δήμευση της ατομικής περιουσίας των ιδίων.
Ένσημα = Νομιμότητα
Οι εκτιµήσεις αναφέρουν ότι περίπου 500.000 µετανάστες, οι οποίοι διαµένουν επί σειρά ετών στη χώρα, θα µπορέσουν να κάνουν χρήση των ρυθµίσεων αυτών ώστε να µηνπεράσουν σε καθεστώς παρανοµίας, κάτι που θα δηµιουργούσε επιπλέον προβλήµατα µε δεδοµένο το αγκάθι των λαθροµεταναστών το οποίο ήδη αντιµετωπίζει η χώρα.

Δικαίωμα εργασίας σε λαθρομετανάστες βάσει του "Καθεστώτος ανοχής"
Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων που έχει ξεκινήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας µε συνδικαλιστικούς φορείς, κοινωνικές οργανώσεις και εκπροσώπους µεταναστών, είναι και η ενδεχόµενη πρόβλεψη να αποκτούν δικαίωµα εργασίας όσοι παράνοµοι µετανάστες υπαχθούν στο λεγόµενο "καθεστώς ανοχής", που συνεπάγεται πως δεν µπορούν να απελαθούν άµεσα από την Ελλάδα.
Για όσους δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τη νέα τρικλοποδιά της κυβέρνησης, το σχέδιο προβλέπει με την ελάχιστη καταβολή τις μέγιστες απολαβές. Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι θα μπορούν να παρουσιάζουν 50 ένσημα παραδείγματος χάριν , το χρόνο, θα απολαμβάνουν ιατρικής περίθαλψης, ενώ θα μπορούν να εργάζονται παράνομα τους υπόλοιπους 10 μήνες το χρόνο.. και τα έσοδα τους δεν θα τα λαμβάνει φυσικά το ελληνικό κράτος, αλλά οι χώρες καταγωγής τους, στις οποίες και στέλνουν σωρηδόν τα εμβάσματα.
 Hellas on the Web.Org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...