15 Μαρ 2011

ΙΚΑ: Δανείζεται με "ενέχυρο" ομόλογα, για να πληρώσει συντάξεις


Της Ρούλας Σαλούρου 
Το ΙΚΑ δανείζεται με repos για να πληρώσει τις συντάξεις και να καλύψει τις τρέχουσες ταμιακές του ανάγκες, χρησιμοποιώντας δύο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που λήγουν μέσα στο 2011, συνολικού ύψους πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.  Η πρωτοφανής αύξηση της ανεργίας, οι μειώσεις μισθών
και η αδυναμία, ή ακόμη και απροθυμία των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, που έχουν ως συνέπεια τη δραστική μείωση των εσόδων, αναγκάζουν τη διοίκηση του ταμείου, να «ενεχεριάσει» δύο κρατικούς τίτλους.  Στην ουσία, το ταμείο, σε συνεργασία με τράπεζες,  ανταλλάσσει ομόλογα αξίας πάνω από 1,1 δισ. ευρώ με repos, ώστε να μην αναγκαστεί να τα «σπάσει» πριν από τη λήξη τους.

Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα δανείστηκε  250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% από Εθνική, Πειραιώς και Eurobank ενώ εγκρίθηκε και νέο δάνειο 300 εκατ. ευρώ με ημερομηνία έναρξης σήμερα, 14 Μαρτίου 2011 και λήξης 27 Απριλίου 2011. Την ίδια διαδικασία ακολούθησε το ταμείο και στο τέλος Ιανουαρίου, και όπως όλα δείχνουν, η ανάγκη ρευστού στρέφει  το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας να «ρολάρει» τα ομόλογά του, για να μην αναγκαστεί να τα «σπάσει» πριν από τη λήξη τους.

Πρόκειται για δύο ομόλογα, το ένα αξίας 113,4 εκατ. ευρώ που λήγει στις 18 Μαίου και το άλλο, αξίας 1,05 δισ. ευρώ που λήγει στις 19 Δεκεμβρίου του 2011. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δώσει από τις αρχές του έτους το πράσινο φως ώστε το ταμείο να μην προχωρήσει στην επανεπένδυση των διαθεσίμων του, από τα δύο αυτά ομόλογα, καθώς υπολογίζεται πως χρειάζεται ρευστότητα, στην καλύτερη περίπτωση ύψους 700 εκατ. ευρώ, επιπλέον από την κρατική χρηματοδότηση. Έτσι, από τις 24  Ιανουαρίου επέλεξε τη λύση του ιδιότυπου αυτού δανεισμού από τις τράπεζες, με την εγγύηση των ομολόγων, έως ότου αυτά λήξουν.

Στην ουσία, απέκτησε στις αρχές του χρόνου ρευστότητα ύψους 600 εκατ. ευρώ και κάθε φορά που λήγουν τα repos, δανείζεται εκ νέου, με επιτόκιο κατά τι μικρότερο από το επιτόκιο των ομολόγων.

Στη συναλλαγή της περασμένης Πέμπτης, το επιτόκιο για το δανεισμό 100 εκατ. ευρώ από την Εθνική ήταν 3,45%-3,55%, για 50 εκατ. ευρώ, από την Τράπεζα Πειραιώς ήταν 3,5% και για 100 εκατ. ευρώ, από την EFG Eurobank ήταν 3,5%.  Η διάρκεια της συναλλαγής repo με ημερομηνία έναρξης 10 Μαρτίου 2011 είναι 41 ημερών, δηλαδή έως τις 20 Μαίου, ημέρα κατά την οποία θα έχει λήξει το ένα από τα δύο ομόλογα.

Όσον αφορά τη συναλλαγή repo ύψους 300 εκατ. ευρώ διάρκειας 44 ημερών, μειοδότριες τράπεζες είναι η Εθνική, για ποσό 150 εκατ. ευρώ και επιτόκιο repo 3,45%-3,55%, η Πειραιώς για  μετρητά ύψους 100 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 3,45% και EFG Eurobank  για ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 3,70%.

Βάσει της πρακτικής, η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί έως τις 19 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει και το «μεγάλο» ομόλογα (GR0110020220), αξίας 1,05 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, στο τέλος του χρόνου, το ΙΚΑ θα έχει εκταμιεύσει κεφάλαια τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιώντας μέρος από τα «ασημικά» του, τα οποία κάθε χρόνο καταγράφουν τεράστιες απώλειες. Μόνο για το 2010, υπολογίζεται ότι οι απώλειες στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ.

Στο σκηνικό αυτό, πρέπει να προστεθεί η εικόνα κατάρρευσης των εσόδων, τα οποία έκλεισαν στο τέλος του προηγούμενου έτους, στα 15,6 δισ. ευρώ έναντι 17,07 δισ. ευρώ το επίσης «κακό» 2009.

Αλλά και το πρώτο δίμηνο του 2011, η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με τον τομεάρχη για τα ασφαλιστικά θέματα της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλο, τα έσοδα του ΙΚΑ ήταν μειωμένα κατά 16,5%.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι με στόχο την είσπραξη ζεστού χρήματος στα ταμεία, το υπουργείο Εργασίας πέρασε την Πέμπτη, στο φορολογικό νομοσχέδιο, τροπολογία βάσει της οποίας τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εφαρμόζουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, μέχρι το τέλος του 2012, εφόσον οι οφειλέτες καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011 και μετά καθώς και ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των τρεχουσών εισφορών έναντι της μέχρι 31/12/2010 κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Πρόκειται για μια νέα, ρύθμιση χρεών, από αυτές που «δεν θα  ξαναγίνουν» βάσει των δεσμεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Πηγή:www.capital.gr
Ὄχι στήν κάρτα τοῦ πολίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...