15 Μαρ 2011

ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ Ή ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΕΛΟΣ! Καρατομείται οριστικά ο Παπακωνσταντίνου Αναβαθμίζεται πιθανότατα σε αντιπρόεδρο ο Ραγκούσης Στο αντάρτικο έχουν βγει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚΜε όλα τα σενάρια στο τραπέζι (σενάρια κι όχι... πιστόλια) αναμένεται να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες μετά τις 25 του Μάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου, με πιθανότερο, σχεδόν βέβαιο, αποτέλεσμα να έχει πάρει ψίχουλα, δηλαδή την επιμήκυνση μεν της αποπληρωμής του δανείου από την «τρόικα», τη μείωση του επιτοκίου, αλλά όχι και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Και γι' αυτά τα ελάχιστα έστω που θα πάρει -και μάλιστα προεξοφλημένα, αφού γι' αυτά πάλεψε η Ιρλανδία- θα πληρώσει ο ελληνικός λαός βαρύτατο τίμημα, με νέα, επαχθέστερα μέτρα φτώχειας, ανεργίας, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. 

Αυτής της δημόσιας περιουσίας, υπενθυμίζουμε, για την οποία ο Γιώργος δεσμευόταν ότι θα απαγορεύεται η πώλησή της και μάλιστα και με συνταγματική διάταξη...

Βέβαια ο πρωθυπουργός και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν αυτά τα αποτελέσματα περίπου σαν... θρίαμβο, αλλά είναι πλέον απίθανο να περάσει στην κοινή γνώμη μια τέτοια εικόνα.

Συνεπώς, επαναλαμβάνουμε, όλα τα σενάρια θα είναι ανοιχτά μετά την 25η Μαρτίου, απ' τις πρόωρες εκλογές (ένα ύστατο «όπλο» του πρωθυπουργού) μέχρι τον σαρωτικό ανασχηματισμό και μάλιστα με απομάκρυνση δύο κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, του Θ. Πάγκαλου και του «τσάρου» Γ. Παπακωνσταντίνου!

Όπως πάντως όλα δείχνουν -και αυτό φάνηκε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής- αυτά που μπορεί η Ελλάδα να αναμένει πλέον είναι, όπως προαναφέραμε, η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου απ' την «τρόικα» και ίσως μια μείωση του επιτοκίου αυτού του δανείου, πράγματα που έχει ήδη πετύχει η Ιρλανδία που διαπραγματεύεται ακόμα καλύτερους όρους για το δικό της Μνημόνιο.

Σε καμιά όμως περίπτωση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφού ο συμβιβασμός που θεωρείται βέβαιο πως θα επιτευχθεί στις 25 Μαρτίου θα είναι ο α λα Μέρκελ συμβιβασμός, που αποκλείει την ικανοποίηση του βασικότερου ελληνικού αιτήματος.

Αυτό, όπως ήδη έχει επισημάνει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», το απέκλεισε η γερμανίδα καγκελάριος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου και μάλιστα με ιταμό τρόπο.

Αλλά, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες μας, το τόνισε στον πρωθυπουργό κι ο γάλλος Πρόεδρος, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη.

«Ξεχάστε την αναχρηματοδότηση του χρέους», του υπογράμμισε.

Και ήταν εμφανές στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου ότι βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με φανερά πεσμένη ψυχολογία...

Άλλωστε η εμφανώς πεσμένη ψυχολογία του είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ...

Γενικότερα δε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την τελευταία περίοδο χαρακτηρίζεται από την πτώση της διεθνούς εικόνας του Γιώργου, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις ψυχρολουσίες που έχει δεχθεί από τη Μέρκελ, η οποία ήταν ιδιαίτερα επιθετική απέναντί του, και τον Σαρκοζί, προηγήθηκε η άρνηση της ΕΕ να του αναθέσει ρόλο διαμεσολαβητή κατά την πρόσφατη κρίση στην Αίγυπτο, αν και σε αυτήν τη διαμεσολάβηση είχε ποντάρει πολλά...

Ενώ έχει προξενήσει αίσθηση κι ο τρόπος με τον οποίο τον άδειασε ο «φίλος» Στρος-Καν, δημοσιοποιώντας το περιεχόμενο των μεταξύ τους συνομιλιών μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη του 2009 και αποκαλύπτοντας επί της ουσίας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έλεγε, για μια μεγάλη περίοδο, ψέματα στον ελληνικό λαό!

Ας προστεθεί στα προαναφερθέντα και το εξής, εξαιρετικά σημαντικό, που θα χρωματίσει τις εξελίξεις στο διάστημα μετά την 25η του Μάρτη:

• Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που θα πάρει ο πρωθυπουργός θα τα πάρει με βαρύτατο αντίτιμο, νέα μέτρα σκληρότατης λιτότητας, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για οριζόντια περικοπή μισθών κατά 40%, πέραν του πετσοκόμματος δηλαδή που έχει ήδη γίνει!

Άλλωστε πάρα πολύ καθαρά η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι για τη μείωση του επιτοκίου του δανείου από την «τρόικα» απαιτεί 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και «αξιοποίηση» (επί της ουσίας ξεπούλημα) της δημόσιας περιουσίας!

Θα «πεισμώσει» ο Γιώργος;

Σε αυτό το κρισιμότατο επομένως διάστημα, μετά την 25η του Μάρτη, θα παιχτούν πάρα πολλά. Και τα περισσότερα θα εξαρτηθούν απ' τη στάση του Γ. Παπανδρέου.

Συνεργάτης του τόνιζε στο «ΠΑΡΟΝ» πως πολλά θα εξαρτηθούν απ' το αν ο Γιώργος «θα πεισμώσει», αφού ορισμένες φορές που είναι στριμωγμένος «πεισμώνει» και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που τον βγάζουν από αδιέξοδα.

Ποια όμως στην παρούσα φάση είναι τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει;

Σύμφωνα με το επιτελείο του, έχει δεχθεί τις εξής εισηγήσεις:

- Να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ακόμα κι αν θεωρείται πολύ πιθανό να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Ίσως μάλιστα ένα τέτοιο ενδεχόμενο να είναι και το πιο επιθυμητό! Και αυτό διότι σε καμιά περίπτωση ο Γιώργος δεν θέλει να σκάσει στα χέρια του η βόμβα μιας πιθανολογούμενης χρεοκοπίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα εξομολογήθηκε σε στενότατο συνεργάτη του ότι «δεν θα γίνω μόνο εγώ Χαρίλαος Τρικούπης, ας γίνουν και οι άλλοι»!

- Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, αν και κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό, αφού μπορεί κάποιος να φανταστεί τι θα γίνει αν το Σύμφωνο καταψηφιστεί!

- Κυβέρνηση με «προσωπικότητες», τεχνοκράτες, π.χ. Στουρνάρα, Παπαδήμο (ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι εξαφανισμένος...) ή ακόμα και Προβόπουλο...

- Σαρωτικό ανασχηματισμό, που να δίνει το στίγμα μιας επανεκκίνησης.

Πάγκαλος και «τσάρος» καρατομούνται;

Βέβαια ένας ανασχηματισμός θα είχε νόημα -και έχει επισημανθεί αυτό στον Γιώργο- μόνο αν ήταν πράγματι σαρωτικός και επιχειρούσε να θεραπεύσει κακώς κείμενα, καθώς και να αντιμετωπίσει το βαρύτατο κλίμα που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για ορισμένους υπουργούς, με πρώτο βέβαια τον «τσάρο» Γιώργο Παπακωνσταντίνου
τό παρόν
εἰκόνα


Ὄχι στήν κάρτα τοῦ πολίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...