28 Φεβ 2011

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

Την μεγαλύτερη πρόκληση στην 41χρονη θητεία του αντιμετωπίζει ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο της Τρίπολης. Ανθρωπιστική κρίση στην Λιβύη. Απαγόρευση πτήσεων εξετάζουν ΗΠΑ - Ευρώπη
Ο κλοιός σφίγγει εναντίον του Λίβυου ηγέτη,  καθώς οι αντικαθεστωτικοί τον έχουν πλησιάσει τον στο προπύργιό του, την Τρίπολη.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters την Δευτέρα ότι αντίπαλοι του Καντάφι απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Μιζουράτα και κατέρριψαν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος. Η Μιζουράτα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη λιβυκή πρωτεύουσα.  
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ασαρκ αλ Αουσάτ», οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μόνη τη μισή Τρίπολη. Η περιοχή Μπαμπ αλ-Αζιζία, όπου διαμένει ο Καντάφι, προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες πυραύλων και τανκς.
Πολλές εργατογειτονιές της πρωτεύουσας ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και είναι οχυρωμένες, ενώ απουσιάζουν από κει δυνάμεις του καθεστώτος.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που ελέγχουν τις ανατολικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Βεγγάζης, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση προ δεκαημέρου, συγκρότησαν ένα εθνικό συμβούλιο ως πολιτικό πρόσωπο του κινήματος κατά του Καντάφι.
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις σχεδόν δύο εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων, κατά τις οποίες οι πόλεις της ανατολικής Λιβύης έχουν περιέλθει στα χέρια των αντικαθεστωτικών. 
Κάμερον: «Φύγε τώρα»
Ενα επιπλέον «βάρος» στις παγκόσμιες πιέσεις για παραίτηση του Καντάφι πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προέτρεψε τον Λίβυο ηγέτη να «φύγει τώρα» λέγοντας ότι το μέλλον της χώρας δεν τον συμπεριλαμβάνει.
«Τώρα τον πιέζουμε σοβαρά να παραιτηθεί», τόνισε ο Κάμερον.
Το Ηνωμένο Βασίλειο «πάγωσε» τα περιουσιακά του στοιχεία στη Βρετανία και αυτά της οικογένειάς του, ενώ ανακάλεσε την διπλωματική τους ασυλία.  
Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση η Λιβύη
Στην Γενεύη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με συμμετέχοντες από διάφορες χώρες του κόσμου προκειμένου να συζητήσουν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Λιβύη.
Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας, που επίσης βγήκαν από μία αιματηρή λαϊκή εξέγερση, που τις απάλλαξε από τα καθεστώτα που τις κυβερνούσαν για δεκαετίες, ενώ τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με ασταθείς μεταβατικές κυβερνήσεις.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε την Αίγυπτο και την Τυνησία, να βοηθήσουν τον κάθε πολίτη που καταφεύγει στο έδαφός τους προερχόμενος από τη Λιβύη», δήλωσε στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. " Θα προσκαλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα και γενναιόδωρα σε αυτές τις δύο χώρες, ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην έκτακτη ανθρωπιστική τους αποστολή ", προσέθεσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.
Περίπου 40.000 υπολογίζεται ότι κατέφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία και άλλες 55.000 στην Αίγυπτο.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές φυλές αλλά και επιτροπές των αντικαθεστωτικών στην απελευθερωμένη ανατολική Λιβύη, όπου καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες και υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.
Απαγόρευση πτήσεων
Το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις πτήσεις πάνω από την Λιβύη εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ούτως ώστε να εμποδίσουν την σφαγή αμάχων από την λιβυκή Πολιτική Αεροπορία που στηρίζει τον Μουάμαρ Καντάφι, σύμωνα με τους New York Times.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο, αναφέρει ότι προς στιγμήν δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση.
Η απαγόρευση των πτήσεων θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτει η εφημερίδα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα έχει συνάντηση την Δευτέρα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν την επιδείνωση της κατάστασης στην Λιβύη.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η απαγόρευση των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης θα απαιτούσε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης μια τέτοια απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί παρά μόνο με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να πραγματοποιηθεί παρά μόνο στο πλαίσιο μια κοινής επιχείρησης με τις μεγάλες χώρες.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δηλώσει πως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί έχουν περισσότερα μέσα για να επέμβουν γρηγορότερα και να επιβάλουν μια ζώνη αποκλεισμού με στόχο να εμποδίσουν τον Καντάφι να βομβαρδίσει τις λιβυκές πόλεις που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. 
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διαθέτουν αρκετές βάσεις στην Ιταλία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επιθέσεων κατά του Καντάφι και ο 6ος στόλος βρίσκεται στην Νάπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...