15 Φεβ 2011

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Τέτοιο απίστευτο δούλεμα, δεν περίμενα να το ανέχονται οι γιατροί! Και μάλιστα από ανθρώπους όπως ο Λοβέρδος, ο Κουτρουμάνης και ο …Σπυρόπουλος!
Και εντάξει, κάποιοι γιατροί δεν ξέρουν ή κάνουν πως δεν ξέρουν. Οι παροικούντες όμως στην …
Ιερουσαλήμ του ΙΚΑ, γνωρίζουν καλά ότι ο ασθενής που κοστίζει 2,5 ευρώ στο ίδρυμα, στον ιδιώτη γιατρό θα κοστίζει με την …δήθεν Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα …έρθει, από είκοσι μέχρι τριάντα!
Και βγάζει ανοιχτή επιστολή ο διοικητής του ΙΚΑ προς τους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ για να τους …εγγυηθεί λίγο ως …πολύ, ότι θα πάρουν τα λεφτά τους!
Μιλάμε για το ανέκδοτο της χρονιάς!
Ρε ποια υπουργική απόφαση και μάλιστα κοινή θα προλάβει να υπογράψει κανένας όταν προκηρυχτούν εκλογές στα μέσα Μαρτίου;
Με το κλίμα που πάνε να δημιουργήσουν, οι πιο ικανοποιημένοι από όλους αυτή τη στιγμή είναι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι θα έχουν την ψευδαίσθηση ότι το όνειρο θα κρατήσει για πάντα!
Τι θα γίνει σε λίγες μέρες; Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να πηγαίνουν στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ με τα βιβλιάριά τους χωρίς να πληρώνουν, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν…ΕΚΛΟΓΕΣ.
Επίσης οι περισσότεροι γιατροί θα αρχίσουν να βλέπουν στα ιατρεία τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ για …είκοσι ευρώ την επίσκεψη με μεγάλη τους χαρά!
Έλα όμως που αυτή η διαδικασία θα βρίσκεται στον αέρα χωρίς καμία εγγύηση και το πρόβλημα θα κληθεί να το λύση η …ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Η οποία φυσικά θα ανακαλύψει το …’λάθος’ των Λοβέρδοκουτρουμάνων, οι οποίοι από τα 2,5 ευρώ του κόστους της εξέτασης του ασθενούς του ΙΚΑ την εκτόξευσαν στα …25 ευρώ! Κατά μέσο …όρο!
Ιδού και η επιστολή- δόλωμα του διοικητή του ΙΚΑ προς τους γιατρούς:
 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
 ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΟΠΑΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Φίλοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ,
Όπως σας είναι ήδη γνωστό, από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011, ως συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, μπορείτε παράλληλα να παρέχετε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα ιδιωτικά σας ιατρεία στο σύνολο των ασφαλισμένων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Με κοινή τους εγκύκλιο, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης, έχουν καθορίσει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο αποζημίωσης των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, για την προσφορά των υπηρεσιών τους προς τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Με ΚΥΑ των ως άνω Υπουργών, η οποία θα εκδοθεί αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ψηφισθέντος σχετικού νόμου, θα διασφαλισθούν τα οριζόμενα στην εγκύκλιο, με τις αναγκαίες νομικές δεσμεύσεις.
Ωστόσο, για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωσή σας και προκειμένου απρόσκοπτα να πραγματοποιείτε το έργο της παροχής των υπηρεσιών σας, η Διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ σας κάνει γνωστά τα παρακάτω:
1.      Οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορούν να απευθύνονται:

§         Στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με ραντεβού είτε τηλεφωνώντας στο 184 (7.00-19.00) είτε με φυσική παρουσία στην τοπική γραμματεία τηλεφωνικού ραντεβού της Μονάδας.
§         Σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ, των οποίων τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στις υπηρεσίες υγείας του Ιδρύματος και παρέχονται τηλεφωνικά από το 184, καθώς και από τα ΚΕΠ.

2.      Οι ασφαλισμένοι του τέως ΤΑΞΥ από 15/2/2011 για παροχές υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισκέπτονται τους γιατρούς του Ιδρύματος στις Μονάδες Υγείας ή τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ επιδεικνύοντας μόνο το βιβλιάριο υγείας τους.
3.      Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ όλων των ειδικοτήτων, θα χρησιμοποιούν τα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων.
Στα έντυπα αυτά θα αναγράφονται : τα στοιχεία του ασφαλισμένου (Όνομα, Διεύθυνση , Τηλέφωνο ), ο ΑΜΚΑ Ιατρού και ασθενούς, η ημερομηνία και η ώρα εξέτασης, το διακριτικό «ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ» ή « ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΑΕΕ», καθώς και ο ειδικός τους αριθμός στον ΟΑΕΕ . Επίσης θα αναγράφεται  η διάγνωση, η χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και η αντίστοιχη συμμετοχή και θα τίθεται υπογραφή και σφραγίδα του γιατρού. Ανάλογη συμπλήρωση θα γίνεται και στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου.
Η συνταγογράφηση θα γίνεται σύμφωνα με τις οριζόμενες από τα Προεδρικά Διατάγματα διατάξεις (πχ. αναγραφή φαρμάκων σχετικής με την ειδικότητα του γιατρού, για τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις, αναγραφή μέχρι τριών διαφορετικών φαρμάκων και σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει το χρονικό διάστημα για κάλυψη  αγωγής έως ενός  ( 1 ) μηνός, θεώρηση στις περιπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία, χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ιδρύματος κ.α).
4.      Οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλουν κανενός είδους αμοιβή στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Το κόστος της επίσκεψης αυτής θα καταβληθεί από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου που θα έχει αναδρομική ισχύ από 7/2/2011.

5.      Οι γιατροί του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που έχουν παράλληλα σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ μπορούν να συνταγογραφούν ως γιατροί των φορέων αυτών μόνο στα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι κατά τη διάρκεια ωραρίου τους στο Ίδρυμα. Η συνταγογράφηση αυτή θα γίνεται στα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων και όχι στα συνταγολόγια του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

6.      Οι παρακλινικές εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ. που αναγράφονται από τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς εγκρίνονται στη συνέχεια από τους ελεγκτές του Ιδρύματος, οι οποίοι ακολουθούν τις ισχύουσες στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ οδηγίες. Οι εξετάσεις εκτελούνται στα εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή στα συμβεβλημένα με το Ίδρυμα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

7.      Η άρση του πλαφόν δεν ισχύει από 1/3/2011.

8.      Για τις άδειες ανικανότητας οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους γιατρούς των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Φίλοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ,
Η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με την ενοποίηση των κλάδων υγείας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ δίνει για πρώτη φορά, τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός δημόσιου συστήματος παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, από έναν και μόνο φορέα.
Η μεταρρυθμιστική αυτή τομή για να ολοκληρωθεί, προϋποθέτει τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με το σύνολο των γιατρών όλων των ειδικοτήτων.
Στη φάση αυτή, η συνεργασία των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.
Με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μας θα είναι απρόσκοπτη και δημιουργική, σας ευχαριστούμε και καλωσορίζουμε την προσφορά των υπηρεσιών σας στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Προσδοκούμε στη δική σας δημιουργική συμβολή και πρωτίστως στην ενάρετη και με βάση τον όρκο του Ιπποκράτη, ενσυνείδητη συμπαράταξη σας, για την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σήμερα στα 5.000.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και αύριο στα 10.000.000 ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ.


Ο Διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ

Ροβέρτος Σπυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...